Talán nem is létezik olyan ember, aki az elmúlt egy-két évben ne hallott, vagy találkozott volna valamilyen formában a mesterséges intelligenciával. A „MI” rohamléptekben fejlődik, ez pedig egyre komolyabb hatást gyakorol a társadalom számára.

Rengetegen a mesterséges intelligenciát a jövő modern és meghatározó technológiájaként emlegeti, más azonban nem csak az előnyeit, hanem a hátrányait is észreveszi. De mit is jelent napjainkban a Mesterséges Intelligencia, és milyen módon tudja befolyásolni a mindennapjainkat? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük ezúttal a választ.

A „MI”, vagyis a mesterséges intelligencia lényegében minden olyan emberhez hasonló képesség, amit a gépek tudnak produkálni. Ez lehet a tanulás, a tervezés, az érvelés, vagy éppen a kreativitás is. Megadja a technika számára azt, hogy érzékelni tudja a környezetét, problémákat tudjon megoldani, és lépéseket tervezzen meg egy konkrét cél elérésének érdekében.

A számítógép tehát nem csak fogadja, hanem fel is dolgozza a beérkező adatokat, sőt, képes rájuk megfelelően reagálni is. Ezek a modern rendszerek pedig akár a viselkedésük módosítására is képesek, illetve önállóan ki tudják elemezni a korábbi lépéseik hatásait, ez pedig kis túlzással egyenlő a tapasztalatszerzéssel.

Így változtatja meg az életünket a mesterséges intelligencia

Valójában a mesterséges intelligencia nem egy újkeletű dolog. Néhány fajtája ugyanis már több mint 50 éve jelen van, ám a hatalmas mennyiségű adat feldolgozásához szükség volt a teljesítmény fejlődésére, illetve az új algoritmusok megjelenésére is, melyek az elmúlt néhány évben hatalmas áttörést értek el az élet különböző területein.

A mesterséges intelligencia két fő típusa lehet fizikai, ezek a drónok, robotok, önvezető autók, illetve szoftveralapú, amely már a képelemző szoftvereket, a virtuális asszisztenseket, illetve a beszéd-és arcfelismerő rendszereket jelenti.

A különböző vállalkozások számára a MI lehetővé teszi a szolgáltatások, illetve a termékek újítását, a vállalati újdonságok kifejlesztését is. Ez leginkább azokban a területeken jöhet létre, ahol már most is igen erős pozícióval rendelkeznek az európai vállalatok, mint például a gépgyártás, a turizmus, a divat vagy a zöld gazdaság.

A mesterséges intelligenciát a közszolgáltatások területein is hasznosítani tudjuk, hiszen remek lehetőségeket kínálhat az oktatás, az energia-és hulladékgazdálkodás, és akár a tömegközlekedés területein is. Emellett képes javítani a fenntarthatóságot, egy 2020-as becslés pedig magába foglalja azt is, hogy a mesterséges intelligencia 1,5-4%-kal segítheti lecsökkenteni Európában a károsanyag-kibocsájtást 2030-ig.

A jövő tekintetében tehát láthatjuk, hogy a MI-ben rengeteg lehetőség rejlik, ám használata során gondolnunk kell a kockázatokra is. Ennek a korszerű technológiával kapcsolatban pedig jogosan merülhet fel bennünk is a kérdés: Mégis ki lesz a felelős a MI okozta károkért?

Ha ugyanis nem kezelik megfelelően, akkor a mesterséges intelligencia rossz döntéseket hozhat, de akár a magánélethez, illetve az adatvédelemhez való jogot is befolyásolhatja.