A tartalomból..
Oszd meg

Annak ellenére, hogy az emberek nagy része úgy gondolja, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy fogai sokáig szépek, egészségesek és épek legyenek, ma már a fogszuvasodás a világ egyik legelterjedtebb betegségének számít.

Bár rengeteg felvilágosító kampány szól a fogszuvasodás megelőzésének fontosságáról, a fejlett országokban ennek köszönhetően valóban csökkenhet a fogszuvasodás gyakorisága. Szerencsére arról is beszámolhatunk, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már több országban is elérte azt a célt, hogy a 12 éves gyerekeknél a szuvas, a kihúzott vagy a tömött fogak száma ne legyen háromnál több.

Mitől szuvasodik a fog?

Fogszuvasodásról akkor beszélünk, amikor a fogak ásványi anyag tartalmát kioldó, kariogén tényezők egy idő után túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat termelő tényezőkkel szemben, és a szánkban lévő egyensúly ennek következtében teljesen felborul, fogfájdalom és kialakulhat.. Ilyenkor történik meg az, hogy a fogzománc elkezd veszíteni az ásványi anyag tartalmából, elvékonyodik és sérülékennyé válik. Bár sokan úgy gondolják, hogy a fogzománc egy nagyon erős dolog, valójában folyamatosan védelmet kell nyújtania több dolog ellen is, mely „támadja” a fogainkat.

A fogszuvasodás akkor jelentkezik, amikor a szájban megjelennek azok a baktériumok, melyek a szénhidrátot lebontják, majd ennek következtében savat és egy ragadós anyagot termelnek. Ez a lepedék képződéshez járul hozzá. A lepedékben pedig tovább élnek és termelik a savat ezek a baktériumok. Az az idő is, míg a táplálék a szánkban marad, befolyásolja a fogszuvasodást, hiszen minél tovább marad vissza ételmaradék a fogainkon, annál nagyobb károsodást fog okozni.

A fogszuvasodáshoz, pontosabban az azt eredményező savtermeléshez pedig hozzájárul a szénhidrátot tartalmazó ételek és italok fogyasztása. A savas közeg sajnos növeli az ásványi anyagok kivonódásának idejét és csökkenti a zománcréteg helyreállítás esélyét is.

Sajnos előfordulhat az is, hogy fellép a védekező tényező hiánya. Ilyenkor a Kariogén tényezőket különféle védő tényezők egyensúlyozzák. A fluorid erősíti a fogzománcot, megakadályozz a baktériumok elszaporodását és a savtermelést.

A nyál a baktériumokra hat, befolyásolja a foglepedék képződését, illetve a fogzománc szerkezetét is. Ezek hiánya is hozzájárulhat sajnos a fogaink gyors romlásához.

Így befolyásolja étrendünk a fogaink állapotát

Egyre divatosabbak lettek a különböző diéták és fogyókúrás étrendek világszerte. Arra azonban sok ember nem is gondol, hogy a fogyókúrás étrenddel igen nagy veszélynek tehetjük ki a fogainkat, főleg akkor, ha nagyon sok savas, nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. A fogyókúrás szerek, melyekben olyan sokan hisznek, a különböző sportitalok és energiaszeletek sokszor cukrot is tartalmaznak, ezek pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fogaink rövid idő alatt elkezdjenek szuvasodni, és teljesen tönkre menjen.

Az étkezés utáni azonnali fogmosás is káros lehet, hiszen ilyenkor az étkezés során a savhatásnak kitett fogainkat kezdjük el dörzsölni, ez pedig többet árt, mint használ. A legjobb, ha megpróbáljuk elkerülni a magas cukortartalmú ételeket és italokat, ennek köszönhetően nem csak a fogaink maradnak szépek, hanem a fogyásunk is látványosabb lesz.