A „globális klímaváltozás” kifejezéssel egyre többször lehet találkozni cikkekben, vagy éppen a különböző híradásokban. Ha azonban egy kicsit pontosabban szeretnénk fogalmazni, akkor helytállóbb lenne azt mondani, hogy valójában a globális felmelegedésről van szó.

Sokan úgy vélik, hogy a globális felmelegedés valójában az emberi tevékenységek eredménye, gondolhatunk itt a kipufogógázokra, a füstölő gyárkéményekre, vagy éppen az épületek fűtésére-károsanyag kibocsájtására. Az biztos, hogy a Föld átlagos hőmérséklete valóban emelkedett az ipari forradalom óta.

Meg lehet-e állítani a felmelegedést?

A felmelegedés hatásai az egész világon érezhetőek: a hosszú, hó nélküli telek, a nyári hőmérsékleti rekordok, a hőségriadók, a hatalmas nyári viharok, az erdőtüzek és az aszályok mind-mind ennek következtében jönnek létre. A bolygónk hőmérséklet emelkedésének az egyik oka lehet a közlekedéshez és az iparhoz, az épületek felfűtéséhez, és a villamosenergiatermeléshez használt fosszilis tüzelőanyagok (kőolaj, földgáz, szén) felhasználása, illetve elégetése, és az ezzel járó üvegházhatású gázok kibocsájtása. De vajon hétköznapi emberként mit tehetünk a klímaváltozás ellen?

Elsősorban tudunk takarékoskodni a vízzel, lehetőség szerint biciklizzünk autózás helyett, gyűjtsük szelektíven a hulladékot, de nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy otthonunk megfelelő hőszigetelésével is nagyon sokat tehetünk az ügy érdekében. Ugyanis egy jól hőszigetelt ingatlan amellett, hogy energiahatékony működése miatt alacsony fűtési számlákat eredményez, alacsonyabb károsanyag kibocsájtással is rendelkezik, hiszen kevesebb energiafelhasználásra lesz szükség a lakás felfűtésére.

Miért szigeteljünk?

Talán sokan nem is gondolják, de a megfelelő szigeteléssel a nyarat és a telet is le lehet győzni. Ha nem megfelelő a ház szigetelése, akkor a fűtött lakás folyamatosan veszít a hő értékéből. A hőveszteség mértékét pedig befolyásolhatja a nyílászárók minősége, a falak vastagsága, illetve a szigetelés is. Ha pedig az ablakokon, vagy éppen a falakon keresztül folyamatosan távozik a hő, akkor hiába fűtünk, nem lesz meleg a lakásban, csak a számlánk fog nőni.

Napjainkban több megoldás, és többféle szigetelőanyag közül tudjuk kiválasztani a számunkra legideálisabbat. A purhab szigetelés egy hosszútávú megoldást biztosíthat, ez az anyag kiszáradva teljesen szagtalan, égést nem tápláló, rendkívül jól tapad több felületre is. Mivel kifújás során akár a pár milliméteres résekbe is képes behatolni, a nehezen elérhető helyekre is könnyedén bejuttatható. Száradás, és kikeményedés után oldhatatlan, nem öregszik, nem bomlik le, és nem is gombásodik.

A purhab szigetelés megakadályozza a dohosodást, illetve a penészedést is. Alkalmazásakor nincs semmilyen vágási veszteség és maradék. A purhab szigetelés később sem fog szivacsossá válni, sőt mindvégig önszárító, és kiszellőző tulajdonságokkal fog rendelkezni. Mivel nem számít veszélyes anyagnak, a bontott szigetelés egyszerűen, kommunális hulladékként kezelhető.