Sokan a mezőgazdasági teendőkre leginkább férfias szakmaként szoktak tekinteni ez főleg a szezonális jellegnek, illetve a fizikai állóképesség igényének köszönhető.

A hölgyek kiemelkedő helye azonban továbbra is vitathatatlan a társadalomban, mi nők ugyanis rendkívül fontos szerepeket töltünk be, mint a családok, mint a közösségek fenntartásában.

A technológia azonban rohamos léptekben fejlődik. Ahogy a digitalizáció, illetve a nemet közötti egyenlőség egyre inkább beépül a kultúránkba, nyit meg egyre több kaput számunkra.

Számos lehetőség van a hölgyek számára a mezőgazdaság területén is

Nyugat-Európához viszonyítva Hazánkban egyre kevesebb a családi vállalkozások száma. A tapasztalatok szerint pedig, ahogy lecsökken ezeknek a gazdaságoknak a száma, úgy szorul háttérbe a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára az agrár szakirány is.

Egy 2019-es felmérésből kiderült, hogy hazánkban az agrár szakma egyik nagy kihívása a fiatal munkavállalók felkészítésével kapcsolatban az, hogy a pályakezdők túlnyomó része egyáltalán nem ismeri a mezőgazdasági ágazatot, és a benne rejlő lehetőségeket sem. Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy mi, hölgyek igenis fontos szerepet tölthetünk be a mezőgazdaság területein, hiszen az utóbbi évek során ez az az ágazat, ahol a nők jelentősen hozzájárulnak az üzemek diverzifikálódásához, illetve a piacokhoz való igazodásához egyaránt.

Ennek köszönhetően vált mára még kézzelfoghatóbbá a mezőgazdaság többfunkciós jellege.

Így mutatkozik meg a nők szerepe a mezőgazdaságban

Sokak szerint alapvetően fontos, hogy fel legyen ismerve az, hogy a nők milyen központi munkát látnak el a mezőgazdaságban, emellett fel kell hívni a figyelmet a vidéken élő nőtársaink helyzetére is, ahol nem csak a szegénység, hanem az elszigetelődés is jelen van.

Napjainkban szerencsére egyre több nő tud elhelyezkedni akár a mezőgazdaság területén is, világszerte. Szerepvállalásuk azonban kultúrától, fejlettségi szinttől, illetve régiótól is függhet. Rengeteg nő vesz részt napjainkban a mezőgazdasági termelésben és a gazdaságban egyaránt, ebbe pedig beletartozhat az állattenyésztés, a növénytermesztés, illetve egyéb mezőgazdasági tevékenységek is.

A fejlődő országokban az sem ritka, hogy nők vezetik a családi gazdaságokat, de a hölgyek fontos szerepet töltenek be a közösségek fejlesztésében: az erőforrásokhoz való hozzáférés javításával, az oktatással, a fenntartható gyakorlatok terjesztésével tudjuk például a vidéki közösségek fejlődését elősegíteni.

Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy a hölgyek nagyon gyakran részt vesznek az élelmiszerfeldolgozásban is, legyen szó zöldség, – gyümölcs, tej, – vagy húsfeldolgozásról.

Végsősoron elmondható, hogy bár egyre több feladatot végezhetnek el hölgyek a mezőgazdaságban, mégis sok helyen még mindig elég korlátozott a nők szerepvállalása ezen a területen. Pedig, ha ebben sikerülne fejlődnünk, akkor együtt kialakíthatnánk egy fenntarthatóbb, inkluzívabb agrárszektort.

Szerző: gepkozvetito.hu