A kirándulások, nyaralások, hosszú hétvégék nagyon jó népszerűek voltak a 2023-as évben is, így sok magyar család indult útnak rövidebb vagy hosszabb utazásokra. Természetesen voltak olyan helyek, amelyek kifejezetten népszerűnek számítottak az idei évben is.

A koronavírus járvány miatti korlátozások megszűnésével megnőtt a kirándulások, nyaralások, utazások száma, és a 2023-as évben is nagyon sok indultak útnak. A Széchenyi Pihenő Kártya pár évvel ezelőtt nagyon fellendítette a hazai szállodák, panziók és apartmanok forgalmát, és idén is rengeteg nyaraltak a SZÉP kártyájukat kihasználva. Természetesen nemcsak a hazai úti célok népszerűek, hanem a külföldi nyaralások utazások is.

Az elmúlt pár évben igencsak megnőtt a szálláskereső oldalak forgalma, és napjainkban is nagyon sokan vannak, akik igénybe veszik ezeket a weboldalakat, hogy szállást találjanak. Mivel egyre többen indulnak külföldre úgy, hogy magunk szervezik az utat, az ilyen oldalakon nemcsak hazai, de külföldi szállást is sokan keresnek. De melyek volt a legnépszerűbb kiránduló és nyaralóhelyek idén?

Határon belül: melyek a legkedveltebb hazai városok?

Hazánkban is rengeteg olyan város és tájegység van, amelyet meglátogathatunk, legyen szó csak egy hétvégi kiruccanásról vagy egy hosszabb nyaralásról. 2022-ben Eger, Gyula, Hévíz, Hajdúszoboszló és Zalakaros látogatottsága volt a legmagasabb, de Sárvár, Sopron, Esztergom és Nyíregyháza is rendkívül népszerűek voltak.

Idén is hasonló a helyzet. Idén sem változott sokat a helyzet, Gyula, Eger és Hévíz változatlanul népszerűek, de Budapest, Szeged és Hajdúszoboszló látogatottsága is rendkívül magas.

Az adventi időszakban is magas a hazai hotelek foglalási száma, a karácsony és a szilveszter sem marad sok család esetében utazás nélkül. A travelo.hu cikke szerint decemberben Budapesten, Egerben, Szegeden és Pécsett a legmagasabb a lefoglalt szállások aránya. A legtöbben valamilyen szálláskereső oldal segítségével keresnek szállást a téli időszakban is.

Határon túl: kedvelt külföldi úti célok 

A külföldre utazók esetében is egyre magasabb azoknak a száma, akik önállóan utaznak, és nem csoportos, szervezett utat választanak. A szállástól a repülőjegyen át az autóbérlésig mindent maguk intéznek, de az sem ritka, hogy ehhez egy utazásszervező cég segítségét kérik, akik megszervezik az egyéni utazásukat.

Az idei évben az egynapos külföldi utazások kedvelt célpontjai a szomszédos országok voltak, mint Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, Horvátország vagy Románia. A többnapos utak esetében a legnépszerűbb úti célok Németország, Olaszország, Csehország és Görögország voltak, de a környező országokba is sokan látogattak el akár több napra is.

Horvátország és Szlovénia még mindig népszerű nyaralási célpontok, de Ausztria és Szlovákia is. A téli időszakban a legkedveltebb célpont Ausztria és Szlovákia, de Szlovéniába és Olaszországba is sokan utaznak el ilyenkor.